Ankapedia

Çocuğumu Nasıl Beslemeliyim?

Dönem Dönem Beslenme Önerileri

Hamilelik

Haftada birkaç kez en az bir farklı ve yeni bir yiyecek yemeyi alışkanlık haline getirin. Tatlar amniyotik sıvıya geçerek, doğmamış bebeğinize, daha sonra yemeye daha istekli olabileceği yiyeceklerin erken bir “tadını” verir.

Bebeklik

Emzirirken çok çeşitli yiyecekler yemek, çocuğunuzun bu yiyeceklere anne sütü yoluyla maruz kalmasını sağlar. Tatları daha tanıdık hale getirmek, çocuğunuzun bunları katı yiyeceklerde reddetme olasılığını azaltır.

Yaklaşık 6 aylıkken ek gıdalara başladıktan sonra, çeşitli tat doku ve kokulara sahip yiyecekleri tanıtın. (Bir tarifin tüm malzemeleri denendikten sonra bunları bir arada hazırlamakta sakınca yoktur.)

Bebeklerin olgunlaşmamış tat tomurcukları vardır ve bu da onları katı yiyecekler yedikleri ilk yıl veya daha sonraki yıllarda hemen hemen her şeyi yemeye açık hale getirir.

Unutmayın! Katı gıdalara başlarken, yiyeceğin yumuşak ve boğulmayı önleyecek kadar küçük olduğundan emin olun.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar

18 ay ile 2 yaş arasında pek çok çocuk, alışılmadık yiyeceklerden hoşlanmamaya başlar. Ailece yemek yemeyi alışkanlık haline getirirken aynı zamanda biraz serbest de bırakın. Çocuğunuzun beslenme sürecinin yemek zamanı kavgalarına dönüşmesine izin vermeyin. Ancak yemek seçmeyi de bir huy haline getirmesine müsaade etmeyin.

Çocuğunuz yese de yemese de, her öğünde çocuğunuzun sevdiği en az bir yiyeceği, diğer yiyeceklerle dengeli bir şekilde verebilirsiniz. Yiyecek israfını önlemek için, reddedilme olasılığı daha yüksek olan yiyecekleri küçük porsiyonlarda servis edin.

Okul öncesi dönem

Okul öncesi çocukları menüyü seçme, alışverişini yapma ve hazırlama sürecine dahil edin. Çocukların kendi aldıkları, seçtikleri veya hazırladıkları şeyleri yeme olasılıkları daha yüksektir. Organik marketler ya da sebze meyve tarlalarından sebze toplamak gibi etkinlikler bu yaş grubu için ilgi çekicidir.

Okul çağı

Minyatür bir bahçe yetiştirerek çocukların yiyeceklerinin nereden geldiğini öğrenmelerine yardımcı olabilirsiniz. Ispanak veya tatlı biber gibi çocuğun normalde denemeye direnebileceği, yetiştirilmesi kolay yiyecekler ekin.

Ergenlik

Haftada en az 2 ila 3 kez aile yemeklerini birlikte yemeyi alışkanlık haline getirin. Bu, bir gencin dengeli ve sağlıklı bir yemek yeme olasılığını artırır. Ayrıca araştırmalar, aile yemek zamanlarının aile ilişkilerini güçlendirmeye ve olumsuz davranışları azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Çocuğunuza zaman zaman yemek seçme ve hazırlama konusunda yardımcı olma görevi verin, bu onun yemek pişirme becerilerini geliştirmesine yardımcı olacaktır. Yemeğin protein, tahıl, meyve ve sebze içermesini isteyin.