Hastalık yapabilen virüs, bakteri vb. mikropların bu özelliklerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı toksinlerin etkilerini ortadan kaldırarak geliştirilen biyolojik ürünlere aşı denir. İnsanları hastalıklardan ve hastalıkların neden olduğu durumlardan korumak için hem sağlıklı hem de risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut böylece kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında önceden geliştirilmiş savunma sistemi ile savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Oluşan bağışıklama genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır.
Bağışıklama hizmetlerinde esas amaç; toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilecek hastalıkların en baştan ortaya çıkmasını engellemek, dolayısıyla bu hastalıkların sebep olabileceği ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmektir. Aşılanarak bağışık hale gelen kişilerin yaşadığı toplumlarda hastalıklar ve salgınlar görülmez. Aşılama programlarının bir diğer başarısı da hastalıkların oluşmasını engellediği için uygulanması gereken tedavi sürecinin gerektirdiği maddi yükü ortadan kaldırarak ekonomik ve sosyal kazanımlar elde edilmesidir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bağışıklama hizmetleri, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve en maliyet etkili toplum sağlığı müdahaleleri arasında kabul edilmektedir.
Aşı takvimi; bebeğinizin hangi ayında/yaşında hangi aşıyı yaptırmanız gerektiğini gösteren bir belgedir. Bu takvim sayesinde bebeğinizin/çocuğunuzun aşılarını rahatlıkla takip edebilirsiniz.
Bazı aşılar tek bir doz uygulanırken, bazıları daha fazla sayıda doz uygulamasına ve pekiştirme (rapel) dozlarına ihtiyaç duyar. Aşıları uygun dozlarda ve doğru tarih aralıklarında yapılan çocuklar bu hastalıklardan yeterince korunmuş olurlar.
Aşı takip kartlarımız, ailenin bilgilendirilmesi ve aynı zamanda da ailenin başka bir bölgede bulunması durumunda bebek/çocuğun aşı takviminde zamanı gelen aşıları yaptırabilmesi amacıyla verilmek üzere hazırlanmıştır. Aşı takip kartları, bebek/çocuklara uygulanan aşıların adı, dozu ve tarihi ile birlikte sonraki aşılama zamanı belirtilecek şekilde düzenlenmiştir. Aşı uygulaması için her sağlık kuruluşu başvurunuzda aşı kartınızı yanınızda bulundurunuz ve ilgili sağlık personelinden, uygulanan aşının aşı kartına da işlenmesini talep ediniz.
Hem Sağlık Bakanlığı Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi’nde bulunan aşılar hem de özel olarak uygulanmasını tavsiye ettiğimiz aşıların hepsi bebek/çocuğun takvimine en uygun şekilde entegre edilerek uygulanmakta ve takibi sağlanmaktadır.